B R O S E N S

In 2018 heeft Familiekunde Vlaanderen (FV) mee gewerkt aan een onderzoek naar koekoekskinderen. Zoals jonge koekoeken door vreemde ouders worden grootgebracht, zo zijn er ook kinderen van vreemde vaders. Er werd met behulp van DNA onderzoek gedaan of de percentages nu anders zouden zijn dan in vroegere eeuwen.
We hebben het geluk gehad om in het kader van dat onderzoek een aantal Brosens DNA stalen te mogen insturen. De resultaten van ons deel van het onderzoek wezen uit dat er echt wel verschil is tussen de Brosens takken onderling en dat alle geteste personen van de tak Meer aan elkaar verwant zijn. Zie hier het verband.

Maarten Larmuseau van de KU Leuven en Histories vzw hebben de DNA aktiviteiten van Familiekunde Vlaanderen overgenomen. In Vlaamse Stam, het tijdschrift van FV en vroeger van de VVF, schrijft Maarten hierover al verschillende jaren een column. In de uitgave van jaargang 59 nummer 3 (juli-september 2023) is hij toe aan aflevering 45: "Een middeleeuws skelet uit Middelburg in de strijd om een adellijke afkomst aan te tonen"

Lees ook als achtergrond in Vlaamse Stam nummer 6, november-december 2004 een bijdrage van dr. Gerd Mertens, Laboratoriumhoofd Verwantschapsonderzoek van het Universitair Ziekenhuis te Antwerpen. Het gaat over "Het Y-chromosoom, onuitwisbare bron van genealogische informatie". Met de toelating van de auteur kan u hier het artikel lezen. Maar: het artikel is van 2004. In termen van DNA-onderzoek is dat een eeuwigheid geleden. Het is ook niet meer actueel. Men kan bijvoorbeeld op de beschreven manier geen tests meer bestellen.


| home | Gery Brosens - augustus 2023